Vertel het op je werk

De neiging empathisch, medelevend, respecterend en gevend te zijn staat vaak in sterk contrast met de typische waarden van het bedrijfsleven. Met als gevolg dat hsp’s als te soft en te gevoelig worden gezien. Voor de mensen op je werk is het duidelijk dat je anders bent. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze snappen dat je hooggevoelig bent. En zeer waarschijnlijk gaan ze zelf een verklaring zoeken.

Wat je kunt winnen met het uitkomen voor je hoogsensitiviteit wordt mooi geïllustreerd door Amerikaans onderzoek onder homoseksuele mannen. Daaruit bleek dat de mannen die uitkwamen voor hun homoseksualiteit over het algemeen vaker gepromoveerd werden en een beter salaris hadden dan de mannen er niet voor uitkwamen. Als verklaring gaven de onderzoekers drie positieve gevolgen. De eerste is dat mensen jouw gedrag beter snappen. Ten tweede is er vaak bewondering voor het durven uitkomen voor het anders zijn. Een derde belangrijk voordeel is dat je niet meer zo ontzettend veel energie kwijt bent met je te verstoppen. Het kost veel energie om excuses te bedenken en je eigen gedrag steeds in de gaten te houden. Deze energie houd je nu over en kun je besteden aan nuttigere zaken. Het is dus goed om te laten weten dat je hoogsensitief bent.

Doe dit niet zoals ik dat altijd deed, de typische, intense hoogsensitieve manier. Ik vertelde meteen het hele verhaal. Met alle details over hoogsensitiviteit in het algemeen en die van mij in het bijzonder. En ik vertelde uitgebreid over elke last die ik ervaarde. En natuurlijk wilde ik ook nog even kwijt dat ik eigenlijk vind dat hoogsensitief een verkeerde term is en dat ik liever had gehad dat ze het anders hadden genoemd. Je toehoorders worden dan overspoeld met meer informatie dan ze kunnen of willen verwerken.

Vertel net genoeg om duidelijk te maken waarom je iets anders doet. Waarom je bijvoorbeeld niet mee wandelt in de pauze. Je hoeft dan nog niet te zeggen dat je hoogsensitief bent. Mochten je collega’s meer willen weten dan zullen ze dat wel vragen. Wanneer je zelfvertrouwen is gegroeid kun je eens laten vallen dat je hoogsensitief bent. En vertel dan in hooguit twee à drie zinnen wat dat voor jou betekent.

Realiseer je dat wat voor jou heel gewoon is, niet zo heel gewoon is voor anderen. Het is daarom belangrijk dat jij weet hoe jij in elkaar zit, wat je op het werk nodig hebt en wat je te bieden hebt. Met deze kennis kun je zorgen voor een mooie carrière waarbij jij en je omgeving maximaal van je hooggevoeligheid kunnen profiteren.