Tijdens mijn opleiding voor trainer/coach mocht ik een energizer verzorgen. Een energizer wordt bij trainingen vaak gebruikt. Het is een korte activiteit om iedereen over de lunchdip heen te helpen. Meestal kiest men hier een spel voor, een bewegingsoefening of een puzzeltje. Lekker luchtig en leuk.

Ik koos ervoor om iets anders te doen. Als hsp'er leg ik graag de lat hoog. Daarom moest het iets worden wat voor mij vreselijk spannend en confronterend zou zijn en tergelijkertijd moest het voor mijn medecursisten wel leuk zijn.

Agressie is voor mij een hele vreemde emotie. Ik kon er helemaal niets mee, was er soms zelfs bang voor. En dan is het lastig om voor je zelf op te komen.

Al snel kwam ik uit bij de Haka van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam, de “All Blacks”. Het werd mijn doel om mijn mede cursisten deze haka te laten uitvoeren.

Dat het voor mij een moeilijke oefening zou worden werd al snel duidelijk.Terwijl ik aan het oefenen was bekroop mij vaak de angst. Zorgen om wat de groep er van zou vinden, of ik het wel zou kunnen en of het wel goed zou overkomen. Kortom, alle soorten angsten die een beetje hsp al gauw in zijn hoofd haalt.

Vaak genoeg dacht ik erover om toch maar wat anders te doen, toch maar iets luchtigs. Iets voor mij veiliger. De afkeer van die agressie zat er nog goed in.

Toch heb ik doorgezet. En daardoor het een en ander geleerd.

Ik heb geleerd hoe het is om te leren om te gaan met een emotie die je altijd weggeduwd hebt. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de emotie te accepteren als iets wat bij je hoort ontstaat er een enorme opluchting. En kun je beter met de emotie over weg.

Door minder bang te zijn voor agressie kan ik nu ook beter over weg met de milde en juist hele belangrijke vorm van agressie omgaan: assertiviteit. Ik ben er dus assertiever door geworden. En daardoor sterker.

Assertiviteit en leren omgaan met agressie waren voor mij een heel belangrijk leerpunt in deze cursus. Het inspireerde mij om mijn bedrijfsnaam te kiezen uit dezelfde taal als de haka. Mijn drijfveer is om mensen sterker te maken zodat ze beter hun eigen keuzes kunnen maken. Daarom heb ik gekozen voor de Maori aanmoediging Kia Kaha (maak jezelf sterk).