Geluiden die binnen komen, mensen om je heen die je energie lijken op te slurpen, leed van anderen wat jou meer pijn lijkt te doen dan die personen zelf. Voor hoogsensitieve personen kan dit heel herkenbaar zijn. Ze omschrijven dit vaak als "het komt zo binnen". Om jezelf te beschermen ga je nog meer letten op alles wat er zo binnen komt. Heel begrijpelijk, maar het maakt het alleen maar erger. Alles komt dan nog meer naar binnen.

Buitenwereld-binnenwereld

De buitenwereld is alles wat je om je heen opmerkt. Je gebruikt hiervoor je zintuigen: je ogen, oren, neus, tong en gevoel. Je binnenwereld is alles wat er vanuit jezelf komt: je intuitie, de signalen van je eigen lichaam, je eigen ideeen, je eigen behoeften, je eigen wensen, je eigen gevoel enzovoorts.

Als je de buitenwereld alle aandacht geeft laat je je binnenwereld verdringen. Het is dus niet zo raar dat het aanvoelt alsof alles "zo binnen komt". Je let niet meer op je eigen grenzen, je eigen wensen en je eigen behoeften. Je vergeet wat je zelf wilt, wat je zelf nodig hebt en wat je zelf belangrijk vindt.

Hoogsensitiviteit het probleem?

Doordat je jezelf vergeet en geen rekening houdt met je eigen grenzen verlies je veel energie. Vroeg of laat kun je je eigen behoeften of grenzen niet meer negeren. Je binnenwereld gaat steeds harder om aandacht vragen. Dit merk je meestal in de vorm van allerlei fysieke klachten: concentratie problemen, snel moe, slecht kunnen slapen, hoofdpijn of andere fysieke klachten. Het wordt steeds moeilijker om je eigen grenzen te negeren.

Een ander gevolg is dat het stemmetje in je hoofd steeds vervelender wordt. Dat stemmetje zegt steeds vaker dat er wel iets met je mis moet zijn. Anderen kunnen toch moeiteloos wat jij niet kan? Soms ben je jezelf niet bewust van dat stemmetje. Maar je merkt wel dat je zelfvertrouwen steeds minder wordt.

Het is dan heel verleidelijk om je hoogsensitiviteit als probleem te zien. Je kunt niet meer genieten van de voordelen van je hoogsensitiviteit. Het goed kunnen aanvoelen van je medemens, je creativiteit, je intuitie en de vele andere voordelen.

Het lost niets op om je hoogsensitiviteit als last te zien. Je blijft dan vechten tegen de realiteit: je bent hoogsensitief. Het zal je meer opleveren als je leert om te gaan met je hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit is een prachtig instrument maar je moet er wel goed voor zorgen.

De buitenwereld-binnenwereld training leert je je eigen grenzen te bewaken. Je leert het verschil tussen jouw buitenwereld en jouw binnenwereld. Je wordt je weer bewust van je eigen grenzen. Zodat je op tijd aanvoelt als jouw grenzen overschreden worden. Met als gevolg dat je beter voor jezelf zorgt, meer zelfvertrouwen opbouwt en meer kan genieten van de voordelen van je hoogsensitiviteit. Je zult dan ook merken dat je niet slechter, maar juist beter contact gaat hebben met de mensen en de wereld om je heen.