De twee kanten van hoogsensitief.

 

De meeste mensen kennen hun hoogsensitiviteit doordat ze ontdekten dat ze anders zijn. En meestal in de negatieve zin: sneller overprikkeld, terugtrekken, last hebben van stemmingen van anderen, niet zo stoer willen of kunnen zijn en meer. Daardoor lijkt het alsof het een nadeel is om hoogsensitief te zijn. Een zwakte of zelfs een afwijking waar je natuurlijk vanaf wil.

Al jaren ben ik druk bezig om mensen te laten zien dat hoogsensitiviteit ook voordelen heeft. Voordelen die in iedere maatschappij nuttig kunnen zijn, misschien zelfs noodzakelijk. Daarom ben ik heel blij met onderzoek die laat zien dat dit niet zomaar een denkbeeld van mij is.

Zo is er veel onderzoek dat aantoont dat hoogsensitiviteit ook bij dieren voorkomt. En meestal in dezelfde percentages als bij mensen, ongeveer 20%. De verklaring is dan meestal dat de hoogsensitieve dieren helpen om hun soort beter te laten overleven. Bijvoorbeeld omdat zij als eerste door hebben dat er ergens een roofdier op de loer ligt, of dat bepaalt eten niet zo pluis is als het eruit ziet. Te vergelijken met dat ik als hoogsensitieve persoon eerder last heb van de kantoortuin bij het bedrijf waar ik werk. Een last die steeds meer collega’s daar merken en uitspreken.

Nog enthousiaster word ik van het onderzoek wat laat zien dat hoogsensitieve personen juist meer profiteren van een positieve omgeving. Dat zie je bij de opvoeding van kinderen. Is er een stressvolle situatie, bijvoorbeeld echtscheiding of ouders die slechte opvoeders zijn, dan hebben hoogsensitieve kinderen daar het meeste last van.

Maar als de situatie andersom is, en de kinderen opgroeien in een positieve, veilige en stimulerende omgeving, dan hebben hoogsensitieve kinderen daar meer profijt van. Ze leren meer, zijn slimmer, kunnen beter met veranderingen omgaan, weten goed anderen te ondersteunen. En dat alles in vergelijk tot niet-hoogsensitieve kinderen.

Dit betekent ook dat hoogsensitieve personen meer profiteren van begeleiding, coaching, therapie of wat voor hulp dan ook in vergelijk met niet-hoogsensitieve personen. Voor beide groepen is het natuurlijk wel belangrijk dat het iets is wat hen helpt.  Het meer profiteren merk je onder andere doordat hoogsensitieve personen eerder af zijn van de klachten en bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen halen uit een training om dat zelfvertrouwen aan te leren.