De motivatie die je uit je taken haalt is aan slijtage onderhevig. Bij de meeste functies is het nu eenmaal zo dat alles op een gegeven moment routine wordt. De uitdaging gaat er af en er is weinig ruimte om iets nieuws te leren. Het gevolg is dat het steeds meer energie kost om je werk gedaan te krijgen. Hierdoor kun je, ten onrechte, de conclusie trekken dat de baan te moeilijk is. Met als gevolg dat je een makkelijkere baan gaat zoeken. Eentje waar je niet zo veel verantwoordelijkheden hebt, met vaste werktijden en waar je niet zo veel voor hoeft te leren.
Maar helaas, voor hsp’s zijn dergelijke banen helemaal niet eenvoudig. Het zijn bijna altijd functies waar eigen initiatief niet wordt gewaardeerd. Eigen groei of professionalisering? Welnee, doen wat de baas opdraagt en beslist niet meer. Niet slimmer zijn dan de baas want dan voelt hij zich bedreigd. Vaak zijn er allerlei machtspelletjes, bijvoorbeeld om de medewerkers op hun plaats te houden.
Niet gewaardeerd worden, niets kunnen leren, machtsspelletjes. Je weet nu hoe belangrijk de mensen op het werk zijn voor jou als hsp. In deze schijnbaar eenvoudige banen heb je vooral last van mensen. En dat is wat zoveel energie kost. Niet de taken die je doet. Als je dit niet begrijpt zul je, ten onrechte, deze baan ook als te zwaar beoordelen, jezelf nog minder gaan waarderen en op zoek gaan naar een nog simpelere baan. Een simpelere baan waar deze negatieve spiraal zich voortzet. Ondertussen verlies je steeds meer energie en zelfvertrouwen.
In plaats van de onterechte conclusie dat de baan te moeilijk is kun je de conclusie trekken dat je toe bent aan de volgende stap. Je hebt geleerd wat er te leren viel. Het meeste werk is routine geworden. In plaats van op jezelf neerkijken ga je uitkijken naar de volgende stap in je carrière. Een volgende stap met nieuwe uitdagingen en nieuwe dingen om te leren. Waar je je opgedane kennis en ervaring verder kunt uitbouwen. Als je er zo naar kijkt kun je ook zien dat je nu meer zelfvertrouwen hebt dan toen je aan deze baan begon.
Daarmee wordt het overstappen op een andere baan een positieve spiraal. Doordat je vol zelfvertrouwen op zoek gaat naar je volgende stap durf je te kiezen voor de verandering die jij wilt. Niet zo’n noodsprong als bij de negatieve spiraal. Maar een enthousiaste keuze voor het mooie, uitdagende, leuke, nieuwe werk. Met een enthousiasme wat werkgevers waarderen. Dat zal je helpen om dat nieuwe werk te vinden.
PS: Een nieuwe baan hoeft niet perse bij een ander bedrijf te zijn. Het kan ook goed zijn om een andere functie in hetzelfde bedrijf te nemen of om bij je huidige functie nieuwe taken op te pakken.